En Askeladd i norsk medisin

Ivar-Enge.jpg
Historien om Ivar Enge (89) har mye av folkeventyrenes glans ved seg. Det dreier seg om småkårsgutten og bilmekanikeren fra Vågåmo langt nord i Gudbrandsdalen, som utfører en imponerende klassereise. Om han ikke som Askeladden vinner både kongsdatteren og halve kongriket, så inntar han etter hvert en internasjonal medisinsk trone med glitrende nettverk og berømmelse.
Forfatteren og journalisten Oddvar Rakeng har zoomet inn hovedpersonen i en biografi som utvilsomt har et marked både lokalt og på riksplan.

Grenseskogenes Peer Gynt

Ornelund.jpg

Inspirert av Ludvig Ørnelund (1895-1984), skogsoriginalen som levde hele sitt liv i Ankerfjella mot svenskegrensen i Aremark øst for Halden.

Et særtrekk ved denne mannen var hans unike fortellerevne og iboende dktertrang. I haldendistriktet går det fortsatt frasagn om hans historier. Ludvig møtte Huldra flere ganger og han ble valgt til generalsekretær i Elgoksenes Forening.

Bokens hovedperson var kjentmann for størrelser som Kong Haakon, kronprins Olav og Fridtjof Nansen, Nini Roll Anker og andre når Ankerfamilien på Rød Herregård i Halden hadde jaktsammenkomster.

Forfatteren Oddvar Rakeng møtte Ørnelund flere ganger under sin journalistperiode 1960-64 i Smaalenenes Amtstidende i Halden.

Paparazzi

Oddvar Rakeng tilbake med diktsamling etter 30 år!

Omslag_paparazzi.jpg Forfatteren og kulturjournalisten Oddvar Rakeng er tilbake på parnasset med ny diktsamling med den spenstige tittelen «Paparazzi». «Nesten som i virkeligheten» (Tiden 1979) var hans femte samling etter debuten i 1970. Gjennom 1970-åra skaffet Oddvar Rakeng seg et navn som lyriker. Diktene hans, som i beste forstand er enkle og stillferdige - ofte humoristiske, har en tydelig ironiserende undertone. Han har stor bredde i sitt forfatterskap som spenner fra pionérvirksomhet i NRK/TV tidlig på 1960-tallet da han leverte flere manus til Barn- og Ungdoms-avdelingen. Les mer

Kjærlighetsvise til D/S Turisten

og andre viser av Oddvar Rakeng

Booklet_Turisten2.jpg Oddvar Rakeng kan vise til et bredt og allsidig forfatterskap. Visetekster skrev han allerede som tenåring, og en av dem er representert på denne CD´n - «Det hendte en dag på Vanninga». Enkelte andre viser på denne CD´n er hentet fra tidligere plateinnspillinger og NRK.  Les mer

Brød i Europa

Reisenntrykk

brød.jpg «Kornet og brødet et viktige bestanddeler i de fleste menneskers daglige liv, med dype røtter i tradisjoner, kultur, gudstro og sanser, og har gjennom historien vært omspunnet av myter og mystikk. Forfatterteamet Brit og Oddvar Rakeng, sistnevnte med mesterbrev i bakerfaget, har på sine reiser her hjemme og ute i Europa sett nærmere på dagens bakerier og brødvaner. Les mer

Når kastanjene blomstrer... Menneskene bak våre slagermelodier

30 intervjuer og portretter

kastanjene2.jpg Dette er grammofonhistorie. Mange knytter kjærlighetsminner til våre grammofonslagere. Husker du da hele landet nynnet på «Når kastanjene blomstrer i Bygdø allé » - «Er du ensom i kveld ?» - «Det er vår vår i vår» - «Det er solskinn i hver tone » - «Ungkarsvalsen» - «Jeg vil ha en blå ballong» - «Lilla vackra fröken Fräken» - «Johansen og jeg »- «Pengegaloppen» - «Sønnavindvalsen» og mange andre. I denne boken møter du de som komponerte melodiene og skrev tekstene.  Les mer

Collage Weidemann

weidemann.jpg Som journalist på Lillehammer fulgte Oddvar Rakeng Jakob Weidemann på nært hold i tretti år. Han forteller om samtalene de to hadde over kaffekrusene på Ringsveen - om Weidemanns lokale utsmykningoppdrag og utstillinger i hovedstaden og ute i Europa. Samtalene dreide seg også om det nlå lysets poetiske bærekraft, om det ildrøde og kjærligheten, om julefeiring og skjellsettende barndomsminner, om opp- og nedturer, kunst og samtid. Les mer
bjerkebok025.jpg Hvorfor møtte aldri Nobelprisvinneren Sigrid Undset sin svigerdatter Christianne Undset Svarstad, som siden 1951 alltid spilte rollen som Undsets ambassadør i ulike sammenhenger? Denne boken bringer det oppsiktsvekkende svaret. Undset kjempet mot nazismen lenge før det tyske overfallet på Norge i 1940. Hun mistet sin sønn under kampene i Gausdal i aprildagene og måtte selv reise fra landet. Fortsatte sin kamp mot Hitler fra USA, og ankom hjemlandet 1945 for å oppdage at hennes andre sønn hadde forelsket seg i en kvinne som hadde vært ansatt i propagandaavdelingen for NS. Les mer

Fotballkonsulentene

fotballorig.jpg Utgitt under pseudoymet Ronny Rogersen i 1998. Boken handler om det noe ukonvensjonelle firmaet Fotballkonsulentene, med kontor i en nedlagt skoforretning i Sarpsborg (Sarsjbårr}. Representanter fra Danseberget FK oppsøker firmaet i håp om å avansere fra sin nokså håpløse plass i de lavere divisjoner. Sitat fra forlagets konsulentuttalelse: «Forfatteren dokumenterer gode fotballhistoriske kunnskaper og godt kjennskap til den interne sjargongen. Typegalleriet er kostelig og variert, og replikkene sitter».  Les mer

Han som etterforsket Quisling

-Historien om politimester Simon Østmoe

oestmoe.jpg "Han som etterforsket Quisling" -Historien om politimester Simon Østmoe. Simon Østmoe (1901-1994) var sønn av den driftige storkjøpmannen Peder
 Østmoe i Elverum.

Etter juridisk embetseksamen arbeidet Simon Østmoe som
dommerfullmektig, politifullmektig og politiinspektør i Østerdal og
 Glåmdalsdistriktene, Bergen, Hamar og Oslo.
Våren 1945 ble han av riksadvokaten bedt om å lede etterforskningen mot
 Vidkun Quisling. Les mer
Bokslipp-i-Halden_a.jpg

Mange stilte opp for å få forfatterens signatur hos H.Andersen Libris, Halden lørdag 16. oktober 2010.

Ragnar-Danielsen-Biograf2.jpg Ragnar Danielsen (1917-1976) fra Tistedal i Østfold markerte seg tidlig som eminent pianist. Etter studier i musikkteori og komposisjon innlemmet både Stavangerensemblet og Kringkastingsorkestret hans verk i sine repertoar. Hans lette, behagelige, populære melodier ble etter hvert plassert under rubrikken Light Music. Danielsen hadde sin bakgrunn som restaurantmusiker.
Hans forskjellige orkestre ble ofte benyttet av grammofonselskapene i innspillinger med Alf Prøysen, Vidar Sandbeck, Per Asplin, Lille Grethe (Kausland) og bestselgerne Søstrene Bjørklund. Fra 1960-åra og fram til sin bortgang var han ansatt i musikkavdelingen i NRK.

Forfatteren Oddvar Rakeng, kjente komponisten personlig. Biografien har vært etterlengtet i norsk musikkmiljø.

Om Oddvar

Oddvar_Rakeng3.jpg Journalist / red.sekretær i Dagningen fra 1964 til sammenslutningen med Gudbrandsdølen Lillehammer Tilskuer i 1997. Deretter GD fram til 2001 da han ble AFP-pensjonist.

Oddvar Rakeng var den første som skrev TV-manus for NRK/TV`s barneavdeling tidlig i 1960-åra. Freelancer for radio og TV i flere år før NRK etablerte seg fast i Lillehammer.

Han har mottatt en rekke forfatterstipend, bl.a. Oslo bys stipend for barnebokforfattere, Oppland fylkeskommunes kunstnerstipend og 2-årig arbeidsstipend fra Norske Barne- og ungdomsbokforfattere.

Medlem av Den norsk Forfatterforening, Norske barne- og Ungdomsbokforfattere, Norsk Faglitterær Forfatterforening. Æresmedlem i Oppland Forfatterlag.

Kontakt meg

Oddvar Rakeng
Nedre Bankegate 30, 1771 Halden

Tlf. +47 958 35 501
rakeng@online.no